lørdag 27. august 2022

Stolpen.


Det markeres støtte til et follk og et land i krig.



Stolpen, på mer enn en måte.

Sjekk taket!





Grevinne Cosel, for en skjebne.

Venner viser vei 😊
Rådhuset hjemme har en del å gå på når det kommer til pynt...
...med eget spøkelse!

Etter noen nydelige dager i Slovakia tok jeg tog videre til gode venner i Tyskland. Jeg liker å reise med tog, og det er et privilegium å kjenne gjestfrie og hyggelige mennesker!

Også i området rundt Dresden ble inntrykkene fine og  mange. Takket være vennene mine oppdaget jeg steder jeg ikke engang hadde hørt om. Jeg må dele opplevelsene i flere innlegg, men starter med byen Stolpen. Byen er nok mest kjent for slottet og bergarten basalt. For å ta det siste først: da jeg så hvordan denne bergarten "lå" i fjellet, fikk jeg umiddelbart refleksjoner rundt ordet stolpe som vi bruker her i landet. Og: Slottet/borgen i Stolpen har den dypeste, store brønnen i verden gravd i basalt. (Kilde: Wiki).

Selve slottet var også en fin (og trist) opplevelse. Bygget og området er et imponerende stykke arkitekt- og ingeniørarbeid.  Å kunne gå inne i disse gamle bygningene og se hva de klarte å få til med begrensede hjelpemidler er rett og slett mer enn tankevekkende. Trist er opplevelsen grunnet Grevinne Cosel sin historie. August den Sterkes elskerinne som ble holdt fanget i slottet fra hun var 36 år og til hun døde i en alder av 84. Hun kom aldri ut, og fikk også sin grav innenfor slottsmurene. For en skjebne!

Det finnes så mange spennende plasser her på kloden, og det finnes så mange fine mennesker! Kombinasjonen av mennesker med lokalkunnskap, naturen, historien og arkitekturen er uslåelig! Og for ordens skyld, sentrum i den lille byen er også er perle!

Jeg fant flere perler - og fine folk - på min vei. Det kommer mer fra Tyskland, så kommer Praha og Oslo. Og etterhvert kommer det ett og annet fra hjemlige trakter også...

God helg, godt folk!



7 kommentarer:

  1. Du verden for en interressant tur du har hatt! Tenk å få sett, og satt seg inn i så mye historie! Du har helt rett i det med å treffe mennesker med lokalkunnskap. Det betyr ofte alt!! Forferdelig, historien om Grevinne Cosel .... Grusomt å tenke på.
    Gleder meg til neste innlegg... :)
    Og tusen takk for de koselige kommentarene du legger igjen hos meg <3

    Klem Inger G.

    SvarSlett
  2. Jeg sier det samme som Inger, du store min hva du har sett og opplevd. Dette er langt mer enn vanlige turister får se og oppleve. Og det er tydelig at du er interessert i historie. Ser frem til neste innlegg. Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Tove og Inger G. Ja, det har vært en fantastisk ferietur. Ikke rolig avslapping, men opplevelser i massevis - takket være gode venner og fine folk. Historie er spennende, det samme gjelder arkitektur og kultur - og så er det godt å se noe annet enn det jeg ser til vanlig!

      Slett
  3. Herrlig - masse takk kjære Oddi :-)))

    Historien om Anna Constantia Cosel har blitt kjent i romaner og flere filmer.
    Etter at Anna Constantia var den offisielle elskerinnen til kurfyrst Augustus den sterke i en alder av 25 (1705), ble hun hevet til status som keiserlig grevinne (siden den gang grevinne av Cosel).
    med 100 000 talers i året og ble hun tildelt Pillnitz-slottet utenfor Dresden samt Taschenbergpalais direkte ved hoffet.
    Constantia von Cosel var intelligent og vakker, men stadig mer involvert i statssaker. I 1713 forviste kurfyrsten August den sterke dem til Pillnitz slott. Derfra flyktet hun over statsgrensen og ble igjen overlevert av Preussen til kurfyrst Augustus den sterke. I 1716 arresterte han grevinne Cosel på Stolpen slott. August forlot grevinnen alle eiendelene hennes, hun fortsatte å hente inntekter fra eiendommene sine. Hun hadde en formue på over 800 000 thaler og holdt hoff på slottet i våpenhuset som var bygget for henne.
    I 1743 opphevet retten arrestasjonen for grevinnen (på dette tidspunktet hadde August den sterke allerede dødd for nesten 10 år siden).
    Grevinnen foretrakk imidlertid å forbli på festningen. Anna Constantia von Cosel døde på Stolpen slott i en alder av 84 år.
    Kanskje i dag vil vi si - historien til de rike og berømte - uansett tror jeg at de fattige bøndene og livegne i mange land virkelig led. På den tiden var det ikke flere livegne i Sachsen, men Frondienst... dvs. skatter måtte betales eller leiste arbeit noe som absolutt ikke var noen piknik for mange fattige familier.

    SvarSlett
  4. Napoleon Bonaparte, som hadde okkupert deler av Østerrike, Sveits og Tyskland, var også på Stolpen slott og fikk bygget et forsvarssystem der i 1813. Da han dro, ødela han slottet.
    I dag kan vi ikke lenger se slottet slik det var bebodd av grevinne Cosel fra 1716 til 1765.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Viola, for historisk påfyll. Og som deg, tenker jeg, det var (og er) de som har minst som har det verst. Den tanken er alltid med meg når jeg beundrer vakre slott, borger og kirker: hvor mange år og liv tok dette?

      Slett
  5. Så herlig det er å reise ut i den store verden og få fine opplevelser, både med mennesker, kultur og natur! Vi har holdt oss innenlands. I morgen reiser vi til Ustaoset og håper på fine opplevelser i fjellet :)

    SvarSlett