søndag 9. oktober 2022

Praha - "hjemme" igjen.Lennon Wall, fast stoppested i Praha - og sommeren 2022 ble møtet ekstra gripende...

Klart budskap mange steder i byen.
Utsikt mot Mala Strana og Hradcany - borgen.

Maskulin utgave av Mary Poppins?

Mosaikk - fargerik sådan.
U Fleku - det ble ikke øl her denne gangen 😉
Ved nasjonalteateret - både respekt og gammelt møter nytt.

..., men hvor er kvinnene?

Prahas helgen, Vaclav.
"Sit with me" - og denne karen var et nytt bekjentskap. Han har i det minste ikke hatt denne plasseringen når jeg tidligere har vært i Praha. Synes han ligner på Aleksander Dubcek, men vet ikke om det er ham...

Den magiske stunden når mørket senker seg og lysene tennes.
Sinnsro

For meg er det slik at alle veier, eller rettere sagt togskinner, i sentral - Europa fører til Praha. Byen har en nesten magisk tiltrekningkraft på meg. Slik har det vært siden  første besøk i 1991. Jeg finner alltid noe nytt, og det er fremdeles store områder jeg ikke har utforsket.

Samtidig har jeg funnet ut at i Praha 1, den indre byen, er det ikke lenger "mulig" for meg å gå meg bort. Ikke slik at jeg kjenner absolutt alle gater og bakgater, men jeg kommer alltid tilbake til noe jeg vet hvor er. Det er i seg selv spennende, for jeg oppdager mye på veien som jeg ikke visste fantes.

I sommer ble det drøye 2 døgn i byen, Som alltid har jeg gått, gått og gått. Og jeg har aktivt oppsøkt en del kunst jeg ikke har sett tidligere. Blant annet oppdaget jeg på internet at det finnes et minnesmerke over kommunismens ofre. Det ble avduket i 2002, men ikke oppdaget av meg før i vår. Så dit måtte jeg selvfølgelig en tur, og det ble en sterk opplevelse. Det ble mindre og mindre igjen av menneskene jo lengre opp i trappa jeg kom, og tilslutt var det bare en fot igjen...

Jeg har også oppsøkt noen av David Černýs kunstverk i byen. De skal jeg komme tilbake til i et senere innlegg. 

Og så er det selvfølgelig menneskene, stemningen, luktene, smakene, bygningene - og alle motivene, OVERALT. Tror jeg må lage et eget innlegg bare med detaljer. Og: jeg skal tilbake! Alltid tilbake!


5 kommentarer:

 1. Takk for at du tok meg med til Praha! Jeg har aldri vært der, og kjenner nå på at jeg har mye ugjort her i verden. Venter på detaljene.....

  Klem Ingunn

  SvarSlett
 2. Kunst er sterke saker! Og Praha er en by jeg lenge har hatt lyst å besøke. Tall for at du viser den fram til oss som ikke har vært der. Og det er sikkert mye nytt for dem som har vært der også.

  SvarSlett
 3. Da er jeg tredje dame som ikke har vært i Praha. Og gjennom dine bilder ser det ut til at vi må reise dit. Så mye å se og oppleve! Takk.
  Gode dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 4. Det er tydelig at Praha er byen i ditt hjerte! Jeg har aldri vært der, men det frister å ta en tur.
  Gleder meg til å komme hjem etter alle disse ukene nå her på NordKypros... Og ser fram til nye blogginnlegg både fra dere andre og meg selv. Google forlanger så mye nye opplysninger for å gi meg tilgang til bloggen min, at jeg har gitt opp. Venter til jeg kommer hjem, og kan gå «rett inn»

  😘 Inger G.

  SvarSlett
 5. Fantastiske bilder av Praha. Mange Takk Oddi. For en vakker by som kan være slik den en gang ble bygget.
  Jeg må tilbake snart, kanskje neste vår eller i desember i år. Når jeg er i Praha, blir jeg fylt av glede.
  Mange strålende hilsener til deg.

  SvarSlett