lørdag 20. mars 2021

Alle disse hus.


Gamle, forlatte hus har lenge fasinert meg. Denne fasinasjonen vet jeg at jeg ikke er alene om.

Hvem var de som bodde her? Hvordan hadde de det? Hvorfor og hvor dro de? Og: hvorfor er det ingen som har hatt interesse av å ta vare på husene? Store verdier  "råtner på rot"  her i landet. Krig, nød, arbeidsmarked, sentralisering - det er mye som kan spille inn når mennesker forlater hjemmene sine. Jeg har prøvd å forestille meg hvordan det kan være å snu ryggen til et hjem eller et sted og aldri vende tilbake, men jeg klarer det ikke. Likevel er det en nyttig "øvelse", nettopp fordi det er noe svært mange mennesker er nødt til også i dag. Det er ingen selvfølge å ha et hjem...

Det siste bildet viser et Varangerhus, en hustype det ikke finnes mange av - og som dessverre også står til forfall. Jeg vet ikke om jeg kunne bo med hus og fjøs under samme tak, men ser jo det hensiktsmessige både i forhold til materialkostnader og klima. 

God helg! Og for de av dere som har fått vårfølelsen, nyt våren!


10 kommentarer:

 1. Så mange fine bilder! Ja, slike forlatte hus setter fantasien i sving!Selv har jeg bodd i mange gamle hus gjennom livet. Jeg tror ikke jeg ville ha trivdes i et hus uten historie. Det forrige huset vi bodde i var fra 1700-tallet. Det ble for lite etter hvert som barna ble voksne og stiftet familier. Nå bor vi i et hus fra 1920-tallet. Ja, jeg gleder meg til påske. Men er leie meg for at sønnen min som bor i Oslo ikke kan ta med seg familien til hjembyen Bergen og feire 40 årsdagen sin her slik vi hadde håpet. Som jeg gleder meg til pandemien er over!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Du er ikke alene om å glede deg til denne pandemien er over. Vi som er vant til stor grad av frihet og mange muligheter kjenner på at livet har blitt "noe begrenset". Likevel, vi er fremdeles blant de priviligerte.
   Mitt hus var ferdig i 1934. Da flyttet farmor og farfar inn, og jeg er 3. generasjon i dette huset. Mine barn vokste også opp her, de representerer 4. generasjon, men bor ikke her nå. Ha en flott søndag - og: det kommer bedre tider!

   Slett
 2. Det er ei tid for alt! Ja, fantasien får vinger når jeg ser på bildene dine. Jeg er pensjonert lærer, men tror aldri jeg har gitt elevene bilder av gamle hus og bedt dem om å lage historier. Det burde jeg gjort ser jeg nå. Tankevekkende innlegg!

  Riktig god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk. Jeg synes det er spennende å la tankene fly, og jeg ser at selv små barn kan bli filosoferende når vi gir dem som for å tenke høyt og lytte til andres tanker. Ha en flott søndag!

   Slett
 3. Utrolig å se alle disse som du har greid å "fange"!
  Og at det fantes navn på de husene som hadde både boligdel og fjøs, visste jeg ikke. Da jeg var gift, hadde min manns familie et "feriehus" på Nord-Møre, som de hadde brukt til bolig i tidligere år, og det var akkurat slik. Boligdel og sauefjøs, samt et lite "utedo" inne i en krok i fjøset. Det brant desverre ned ei helg det var folk der, og familiens hund brant inne, desverre.
  Veldig artig å se alle de gamle husene, og synd mange ikke blir tatt vare på...

  Ønsker deg ei fin uke framover!
  Inger G.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så trist at huset brant ned, og at det ikke var mulig å berge familiens hund. Det er verst når liv går tapt, så i det triste er det godt at menneskene kom seg ut. Artig å høre at det fantes slike hus andre steder. Jeg har kun lagt merke til dem på Varangerhalvøya, men så har jeg selvfølgelig ikke vært overalt. Ha en flott søndag!

   Slett
 4. Som de andre skriver - så flott å se alle disse gamle husene. Jeg elsker å se slike, men synes det er grusomt å se at de forfaller mer og mer, hvis det er hus jeg kan følge med på. I Gudbrandsdalen er det mange. Og jeg blir veldig lei meg.
  Og som Bundingen skriver - tenk alle de historiene man kan dikte om dette.
  Dere har jo dårlig vær nå om dagen - men ønsker deg likevel gode dager. Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Været er alltid egnet til ett eller annet... inne eller ute. Og: vi er vant til at det varierer. På Island sa de at om jeg ikke likte været, så kunne jeg vente 10 minutter. Det er litt slik her også. Når det gjelder husene, så kan man bli både trist og forbannet - og fantasifull! Kjenner du til arbeidene til fotografen Rune Johansen? Hans fotobøker er virkelig til ettertanke! Ha en flott uke!

   Slett
 5. Vakre bilder ... Hus i et vakkert landskap er innbegrepet av sikkerhet, for vår kjærlighet til en trygg barndom og uavhengighet i vårt eget hus ... Tusen takk for de deilige bildene, kjære Oddi.
  Jeg hadde fantastiske drømer mens jeg så på denne alle :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Og hus er så mye mer enn hus - det er som du skriver både trygghet og uavhengighet for alle oss som er så heldige å ha et hus. Stort eller lite, gammelt eller nytt - håpet er at det er trygt og godt for alle som lever der. Ha en flott uke!

   Slett