søndag 20. oktober 2024

Roadtrip Nordkalotten - sommeren 2024 - veien vestover mot Sørøya.


TRÅ FORSIKTIG!!!
Tåke? Hvor ble det av den blå himmelen?
Ytterst ved lykta i Øksfjord.
Karrig oppvekst.
Øksfjord kirke.
...og her ble det eplekake og mer til!
Smått om senn lettet tåka.
Det skal ikke så mye til for å pynte opp!
VMO = Vesterålen Marine Olje = HJEMME!


Hurtigruta på tur til kai.

Man må vite å gjøre seg livet behagelig!
Det var en del mennesker som fikk en lang natt på fergekaia i Øksfjord...
Farvel Øksfjord, for denne gang.

Fra Magerøya bar det vestover mot turens andre store mål, nemlig Sørøya. For å komme dit med bil, måtte vi først til Øksfjord i Loppa kommune - Finnmarks vestligste, for så å ta ferge over til Hasvik.

Tanken var egentlig å kjøre så langt vi kom for å få en "god plass" i fergekøen. Så oppdaget vi at på lørdager går det kun 2 ferger utover til øya, og det med ca. 12 timers mellomrom. Da ble det ekstra viktig å sikre et godt utgangspunkt 😊...

Ved ankomst Alta i kveldinga, tenkte vi at det kanskje var langt nok. Optimistisk tok jeg peiling på en kjent campingplass, og utrolig nok fikk vi tildelt hytte. Det måtte være toppen av flaks på en fredagskveld midt i ferietida! Vel, kloke folk har sagt at hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som regel akkurat det. Hyttedøra sto åpen og det var helt tydelig at her hadde noen allerede sjekket inn. Tilbake til resepsjonen, hvor dobbelbookingen ble inderlig beklaget. De gjorde et forsøk på å finne annen relevant overnatting i nærheten, uten hell. Så etter en kjapp rådslagning i bilen ble konklusjonen: "videre vestover"!  Jeg gjorde et forsøk på å finne en hytte i Langfjorden, men der var det også fullt. Så da la vi på tur med tanken om at vi kjører så langt vi kommer... Vi visste også at helt til Øksfjord kom til å holde hardt, og at det ville bli en lang natt på fergeleiet før første ferga gikk ca. 08:30 på morgenen. 

Ca. 3 mil fra Alta fant vi et skilt der der sto "Rorbu". En rask sving til høyre, og så sto vi nærmest i fjæra. Rorbuene var utleide, men det fantes en gammel hytte vi kunne få leie for en billig penge natta over. Vi takket ja, det handlet tross alt bare om noen få timer søvn. Og vi hadde både liggeunderlag, puter og soveposer i bilen.  Ankomsten var litt kronglete, for kaia hadde definitivt sett bedre dager! Og vi visste begge at dette var en opplevelse vi for ettertiden vil le av... 

Grytidlig neste morgen startet vi utover mot Øksfjord, og vi var på fergekaia ca. 1 time før avgang. God margin, tenkte vi. Vel, så feil kan man ta. For da ferga la fra kai, var vi første bil som ikke ble med. Neste avgang kl. 20:00. En av dem som jobbet på ferga, så nesten ut som han syntes synd på oss og spurte om vi kunne reise over uten bilen? Det var ikke et tema. Vi skulle se Sørøya (i alle fall den delen som er tilgjengelig med bil, og vi har vært på tur i Finnmark før uten bil 😉!)

Det var bare å innfinne seg med realiteten - ingenting å bli sur for. Og vi var på langt nær alene på den kaia. Det ble en uplanlagt dag i Øksfjord. Vi ruslet inn til sentrum, og det første vi traff, var kjentfolk av min venninne. Et overrasket og blidt HEI! i butikkdøra, vi på tur inn, hun på tur ut. Hun skulle hjem og bake eplekake, og vi måtte komme på kroa når den åpnet. Vel er Finnmark stort, men det er kort mellom menneskene!

Det ble en fin dag i Øksfjord. Hyggelige mennesker, tåka lettet, vi gikk tur, det ble eplekake og mer til - og utpå ettermiddag hentet vi 2 stoler i bagasjerommet og slo oss til ro på fergeleiet. Vi var jo garantert å komme med neste ferge, så Sørøya: here we come!

1 kommentar:

  1. Himmel og hav for en tur! Og dere var jo veldig uheldige både med campinghytte og ferje. Men det ser ikke ut som om dere tok skade av det. Bevarte humøret, og det er viktig, selv om det ikke alltid er like lett! Men så mye vakker natur dere har opplevd. Dette er gode minner.
    Klem fra Tove/fargeneforteller

    SvarSlett