onsdag 16. november 2011

Ei dør, eller flere.






Ei dør; for å holde varmen eller for å lufte?
Ei dør; for å sikre seg og sine eller for å kunne unnslippe?
Ei dør; for å holde folk ute eller for å slippe dem inn?

Det meste her i verden er to - veis, som døra!

lørdag 12. november 2011

Den trolske dagen.






Da jeg våknet i morges, og så vidt hadde fått øynene såpass opp at jeg klarte å orientere meg, overtok undringa. Hvorfor i all verden var det helt hvitt utenfor vinduet? Akkurat som om det hvite lå helt på glassflata. Jeg opp av senga, bort til vinduet - og der lå tåka grauttjukk og klistra til glasset. Vel, den letta litt etterhvert, men dagen har vært trolsk! Se og nyt, både med og uten tåke, og ha en fortreffelig søndag.

søndag 6. november 2011

Forunderlig!


Bare til opplysning: jeg bor på 68°55′2″N 15°4′6″Ø - det vil si - langt nord for polarsirkelen. Ute banker mørketida på med storslegga, og om noen dager glir vi over i den lange natta. Sola forsvinner for 2 måneder, og den lille stripen med lys vi tilgodeses med er å betrakte som restene av en sommer.
Så: hvor blir vinteren av? På trappa blomstrer lobeliaen, og på sørsida av huset lyser en ringblomst opp innimellom alt løvet som har kapitulert og tatt kalenderen på alvor.
Misforstå meg rett: jeg klarer meg godt uten frost og sne. Bare jeg får 5 cm av den hvite sorten på kvelden 23.12., etter at juletreet er pyntet og grøtgjestene har kommet til gårds, så er jeg fornøyd.
Men: er det nå jeg egentlig burde være bekymret - for global oppvarming, ozonlaget og menneskeskapte klimaforandringer? Er sommerblomster i november egentlig et veldig dårlig tegn når jeg har slått meg ned her jeg har? Burde jeg faktisk hatt bedre vett, slik at jeg ikke gleder meg over 9 grader pluss når kalenderen sier vinter og sne?
Si det...?